Ölbröd med belgisk dubbel och dadelsirap

Ett enkelt recept på bröd som lämpar sig väl att grädda i en dutch oven. Detta bröd använder en mörk öl av typen belgisk dubbel. Att använda öl vid brödbakning ger brödet en fyllig smak. Utöver smaken från ölen ger även dadelsirapen en extra touch smak. Följande saker behövs utöver ingredienserna:

  • En brödform i gjutjärn med lock (loaf pan)
  • En klassisk brödform som här används för jäsning
  • Ett ark bakplåtspapper
  • Köksmaskin med degkrok rekommenderas
Ingrediens Mängd
Belgisk dubbel (eller motsvarande mörk öl) 2 dl
Vatten 1 dl
Dadelsirap 1 msk
Salt 1,5 tsk
Jäst 25 g
Vetemjöl 3 dl
Vetemjöl special 3 dl

Tillvägagångssätt

  1. Säkerställ att öl och vatten är fingervarm och häll dem därefter i en bunke. Finfördela jästen i bunken och tillsätt dadelsirapen. Låt därefter blandningen stå i cirka 10 minuter.
  2. Tillsätt salt och mjöl till bunken. Spara en matsked mjöl för senare användning. Blanda ihop ingredienserna till en deg. En köksmaskin med degkrok rekommenderas. Fortsätt blanda tills degen släpper från bunken. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
  3. Forma brödet till en avlång korv med ungefär samma längd som brödformen. Placera degen centrerat på bakplåtspappret, sprinkla lite vetemjöl över degen och sänk ned bakplåtspappret i brödformen. Täck över formen med en kökshandduk och låt jäsa i 1,5h.
  4. Låt degen fortsätta jäsa. Sätt ugnen på 250 grader och ställ därefter in din loaf pan med locket på i ugnen. Vänta cirka 30 minuter för att låta din loaf pan komma upp i temperatur.
  5. Tag försiktigt ut din loaf pan ur ugnen och ta av locket. Lyft därefter över bakplåtspappret med degen i din loaf pan och sätt på locket igen. Ställ in din loaf pan i ugnen i 30 minuter.
  6. Sänk temperaturen på ugnen till 225 grader. Öppna ugnen och tag försiktigt av locket från din loaf pan. Stäng ugnsluckan och låt brödet gräddas utan lock i cirka 10 minuter så att brödet får en gyllenbrun knaprig yta.
  7. Tag ut din loaf pan från ugnen, tag ur brödet och vira därefter in det i en kökshandduk och låt det vila i cirka 15 minuter.
  8. Ditt bröd är nu redo att avnjutas!